Monday, April 30, 2012

Puluru berpandu kawal sukan Olimpik


Gambar yang diperolehi daripada Jawatankuasa Penganjur Sukan Olimpik dan Paralimpik pada 17 April lalu merakamkan pemandangan dari udara Taman Olimpik di London yang menujukkan Stadium Olimpik (kanan), Pusat Aquatik, dan Arena Polo Air (kiri). Kota London mencatat sejarah sebagai bandar raya pertama menganjurkan Sukan Olimpik sebanyak tiga kali. - AFP

LONDON 29 April - Penghuni sebuah blok pangsapuri di London diberitahu peluru berpandu darat ke udara dijangka ditempatkan di atas bangunan berkenaan bagi membantu menangkis ancaman keganasan dari udara semasa Sukan Olimpik.

Kementerian Pertahanan, semalam mengesahkan pihaknya mencari lokasi sesuai bagi menempatkan sistem pertahanan itu ketika Britain bersiap sedia untuk melancarkan operasi keselamatan terbesar pada waktu aman sempena temasya sukan tersebut.

"Satu sistem peluru berpandu kelajuan tinggi mungkin diletakkan di atas bumbung dan 10 askar ditempatkan di dalam bangunan itu selama dua bulan sepanjang Sukan Olimpik yang akan bermula pada 27 Julai ini," menurut risalah yang diedarkan kepada penduduk.

Jurucakap Kementerian Pertahanan dalam satu kenyataan, semalam berkata, sistem pertahanan udara berpangkalan di darat boleh ditempatkan sebagai sebahagian pelan keselamatan udara pelbagai peringkat untuk Sukan Olimpik, termasuk jet pejuang dan helikopter.

"Berdasarkan nasihat tentera, kami telah mengenal pasti beberapa lokasi dan sedang berunding dengan pihak berkuasa tempatan dan pemilik tanah berkenaan untuk membantu mengurangkan kesan daripada sebarang penempatan tentera," katanya.

Kementerian Pertahanan belum membuat keputusan muktamad mengenai penempatan peluru berpandu tetapi sedang menilai beberapa lokasi dengan kerjasama polis, menurut kenyataan itu.

Seorang wartawan yang mendiami blok pangsapuri di Bow, timur London itu, Brian Whelan berkata, tentera akan menjalankan ujian dan jika semuanya berjalan lancar, peluru berpandu berkelajuan tinggi serta askar akan ditempatkan di atas bangunan tersebut.

Menurut risalah itu, pangsapuri berkenaan dipilih kerana pemandangannya yang begitu jelas di kawasan sekitar dan seluruh ruang udara di atas Taman Olimpik. - AFP

Jika anda rasakan post ini menarik dan berguna, mohon share di Facebook. Terima kasih kerana support blog ni :)

Tomboi diperkosa dan dibunuhKOTA BHARU - Siasatan polis berhubung kes kematian seorang gadis tomboi, Nor Ain Shafnie Mohd. Azizi (gambar) yang mayatnya ditemui dibakar bersama motosikalnya di kawasan ladang kelapa sawit di Jeram Tekoh, Gua Musang minggu lalu percaya mangsa turut dirogol sebelum dibunuh.

Bagaimanapun, polis masih menjalankan siasatan lanjut berhubung perkara tersebut dengan menyoal siasat sembilan suspek termasuk dua wanita yang ditahan berhubung kejadian itu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan itu.

Kesemua mereka merupakan rakan-rakan Nor Ain Shafnie, 16, dan kebanyakan mereka adalah penagih dadah.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman memberitahu, pihaknya tidak boleh mendedahkan lebih banyak maklumat kerana bimbang ia akan mengganggu siasatan.

"Polis mengesyaki gadis berkenaan telah dirogol sebelum dibunuh dan dibakar. Siasatan masih berjalan dan kita tidak boleh dedahkan semuanya," katanya ketika ditemui selepas mengadakan lawatan di Pasar Siti Khadijah dan Buluh Kubu di sini semalam.

Hari-hari isu rogol berlaku...apa kita perlu buat untuk negara kita?

Jika anda rasakan post ini menarik dan berguna, mohon share di Facebook. Terima kasih kerana support blog ni :)

Johor bakal bergelar Jollywood?


JOHOR BAHRU 29 April - Pembangunan Media Village @ Medini dan Pinewood Iskandar Malaysia Studios (Pinewood Studio) yang bakal dibuka Mei tahun depan serta Mediapolis di Singapura mampu mewujudkan gabungan kemudahan industri kreatif bagi menjadikan Johor sebagai 'Jollywood' Asia.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Medini Iskandar Malaysia, Keith Martin berkata, rantau Asia setakat ini masih belum mempunyai pusat pembangunan industri kreatif dan hubungan antara Malaysia-Singapura yang berada pada tahap terbaik kini mampu menjadi pemangkin untuk merealisasikan impian itu.

"Apa yang meyakinkan saya adalah pelan induk Media Village @ Medini dibuat berdasarkan permintaan, bukan sekadar pembinaan infrastruktur dan kami sebagai pemegang konsesi utama akan memastikan pelaksanaan pelan induk mengikut rancangan.

Jika anda rasakan post ini menarik dan berguna, mohon share di Facebook. Terima kasih kerana support blog ni :)
Enjin v-12 terkecil dunia yang osem

Enjin v12 ini adalah enjin yang tercanggih pada masa ini dan digunakan bagi kenderaan mewah dan terbaik dunia seperti Ferrari, Mercedes dan lain-lain...Mai kita tengok macamana orang ni buat enjin v12 terkecil plak..:)Jika anda rasakan post ini menarik dan berguna, mohon share di Facebook. Terima kasih kerana support blog ni :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
- ,